YouTube wzbogacone o automatyczne usuwanie historii

YouTube wzbogacone o automatyczne usuwanie historii

Google od kilku dni dynamicznie udoskonala zasady prywatności swoich usług. Zmiany nie ominęły także portalu YouTube, na który została wprowadzona funkcja automatycznego usuwania historii. 


Prywatność w sieci jest dosyć kontrowersyjnym i rozległym tematem. Jeśli dochodzi do dyskusji o bezpieczeństwie danych użytkowników, to zapewniam Was - z pewnością nie raz w rozmowie padnie hasło "Google". Koncern od dłuższego czasu oskarżany jest o zaniedbywanie prywatności klientów i zdaje się, że od kilku dni stara się poprawić swoją reputację.

Dowodem na to niech będzie nowo dodana funkcja na portal YouTube. Jak wiadomo, obejrzane filmy zapisują się w historii i - wbrew pozorom - są smacznym kąskiem dla przeróżnych firm i reklamodawców. Dlaczego? Z bardzo prostego powodu - za pomocą jednego kliknięcia wszyscy mogą sprawdzić, co lubisz przeglądać i przygotować spersonalizowane reklamy (a przy okazji dowiedzieć się nieco na Twój temat).

Niektórzy użytkownicy regularnie usuwają historię oglądanych materiałów, lecz umówmy się - nie każdy pamięta, by co 3 miesiące tuszować po sobie ślady. Google postanawia wyręczyć internautów w tym procesie i wprowadza automatyczne usuwanie historii. 

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki poradnik, gdzie krok po kroku zaprezentujemy jak aktywować nową funkcję. W celu skorzystania z nowości należy:

  1. Przejść pod TEN link. Znajduje się tam nowa sekcja "Historia w YouTube",

  2. Odszukujemy okno z napisem "Dane dotyczące aktywności będą przechowywane, dopóki ich nie usuniesz". Zaraz pod tym znajduje się opcja "Wybierz usuwanie automatyczne" - klikamy w nią.

    Źródło: wł.

  3. Pojawi się okno, gdzie wybrać możemy okres, po którym Google ma usunąć naszą historię YouTube. Odpowiednio są to 3 lub 18 miesięcy.

    Źródło: wł.

  4. Końcowym etapem jest potwierdzenie dokonanego wyboru. Google poinformuje także, że historia przeglądania starsza niż 3 lub 18 miesięcy (w zależności od preferencji) zostania natychmiast usunięta.

    Źródło: wł.


    Z pewnością funkcja wprowadzona przez Google spodoba się osobom, które nie chcą, by ktoś niepożądany miał wgląd w to, co oglądają na YouTube. Jest to jeden z wielu kroków, jakie powinien podjąć koncern, by móc być nazywanym "dbającym o prywatność".


Źródło: TheVerge / wł. 

avatar

Piotr Malinowski

Student dziennikarstwa, zapalony fan gier studia Piranha Bytes. W wolnym czasie zajmuje się tworzeniem projektów na YouTube, nauką języków oraz rozwijaniem swojej pisarskiej pasji. Dla „APYnews.pl” pisze od marca 2016 r.