Instagram wprowadza Stories tylko dla bliskich znajomych

Instagram wprowadza Stories tylko dla bliskich znajomych

Stories na Instagramie stało się bardzo popularną funkcją, z której korzysta większość użytkowników. Można tam łatwo udostępniać aktualne zdjęcia lub filmy, które będą dostępne przez 24 godziny od publikacji. Aplikacja oferuje możliwość dodania do zdjęcia podpisu, ankiety, czy innych interaktywnych dodatków. Teraz portal postanowił pomóc użytkownikom, którzy chcą na swoich głównych profilach dzielić się Stories tylko z bliskimi znajomymi.


Wiele osób, które zgromadziło na swoim Instagramowym profilu wielu nieznanych obserwujących ma problem z dzieleniem się z bliskimi wyjątkowymi chwilami, które nie nadają się do prezentowania przed setkami nieznajomych. Wiele z nich zmuszonych było do założenia drugiego, prywatnego konta, tylko dla znajomych. Instagram postanowił wyjść naprzeciw oczekiwaniom swoich użytkowników i postanowił stworzyć specjalną listę bliskich znajomych. Udostępniając post, możemy zdecydować, czy chcemy, by był widoczny dla wszystkich, czy tylko dla wybranych przyjaciół. Teraz taki sam wybór dostaniemy podczas publikacji Stories. Pozwoli to na kontrolę, kto zobaczy nasze prywatne zdjęcia z imprezy, czy rodzinnego weekendu. Nie będziemy musieli obawiać się, że trafią do niepożądanych osób i zostaną wykorzystane przeciwko nam. Warto zatem sprawdzić, kogo mamy w swojej liście bliskich znajomych.



Możemy to zrobić, przechodząc do naszego profilu i klikając zakładkę "Bliscy znajomi". Lista dostępna jest tylko dla nas i nikt inny nie może sprawdzić, kto się na niej znajduje. Nie ma również opcji żądania dodania do listy. Dzięki temu mamy całkowitą swobodę w ustalaniu, kto powinien należeć do kręgu naszych bliskich znajomych. Jeżeli ktoś dodał nas do swojej listy i udostępnił Stories tylko dla tej grupy, informację o tym zobaczymy w postaci zielonego kółka, które otaczać będzie zdjęcie profilowe użytkownika, a podczas przeglądania jego relacji pojawi się zielona plakietka. Aby stworzyć Stories dla bliskich znajomych musimy przejść do okna tworzenia relacji, a gdy wszystko będzie gotowe, kliknąć w zielone kółko z gwiazdką. To zagwarantuje nam, że wybrana przez nas grupa osób będzie miała wyłączny dostęp do naszego zdjęcia. Funkcja jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które mają popularne profile, a nie chcą zakładać drugiego, wyłącznie dla bliskich znajomych. Rozwiązanie Instagrama z pewnością spełni ich oczekiwania i może zapobiec tworzeniu kilku kont dla jednej osoby. Nowy dodatek pojawi się w aplikacji wraz z najnowszą aktualizacją.


Mateusz Książek

Jestem uczniem liceum, organistą i skrzypkiem. Wolny czas zapełniam oglądaniem filmów na YouTube i muzyką.