Google automatycznie usunie treści z Gmaila i Dysku

Google automatycznie usunie treści z Gmaila i Dysku

W przyszłym roku zostaną wprowadzone istotne zamiany w zasadach korzystania z usług Google takich jak Gmail, Dysk czy Zdjęcia Google. Dotyczyć one będą kont, na których przekroczono limit miejsca na dane oraz usług, w których użytkownik nie wykazuje aktywności.


Nowe zasady będą obowiązywały od 1 czerwca 2021 r. i obejmować będą Zdjęcia Google, Gmail oraz Dysk Google (w tym pliki Dokumentów, Arkuszy, Prezentacji, Rysunków, Formularzy, Jamboard i Witryn Google). O usunięcie swoich danych możemy martwić się dwóch przypadkach.

Po pierwsze, jeśli przekroczymy limit miejsca na pliki. Każde konto Google obejmuje 15 GB bezpłatnego miejsca na dane. Warto zaznaczyć, że podzielone jest ono pomiędzy Gmaila, Dysk Google i Zdjęcia Google. Można je również powiększyć kupując subskrypcję Google One lub skorzystać z sezonowych bezpłatnych pakietów w ramach promocji.

Zgodnie z przyszłoroczną aktualizacją, jeśli użytkownik przekroczy limit od 2 lub więcej lat i nie zwolni ani nie wykupi dodatkowego miejsca, aby zejść poniżej limitu to jego dane mogą zostać usunięte. Na szczęście, co najmniej 3 miesiące wcześniej, Google ma obowiązek wysłania informacji o planowanym usunięciu treści w e-mailu. Można też spodziewać się wyłączenia niektórych funkcji w usługach Google.

Miejsca nie zajmą w Dysku Google: pliki z folderu „Udostępnione dla mnie” i dysków współdzielonych (zajmują miejsce tylko na Dysku Google ich właściciela), witryny Google, pliki Dokumentów, Arkuszy, Prezentacji, Formularzy, Jamboard i Rysunków Google utworzone przed 1 czerwca 2021 r. i nieedytowane po tej dacie. Natomiast w Zdjęciach Google: zdjęcia i filmy zapisane w wysokiej jakości lub przesłane jako szybkie kopie przed 1 czerwca 2021 r.

Źródło: Google


Po drugie, usunięcie danych może nastąpić w przypadku, gdy konto Google zostanie uznane za nieaktywne.
Jeśli Twoja nieaktywność w Gmailu, na Dysku Google (w tym w Dokumentach, Arkuszach, Prezentacjach, Rysunkach, Formularzach, Jamboard i Witrynach Google) lub w Zdjęciach Google trwa już 2 lata, możemy usunąć wszystkie Twoje dane z danej usługi.

W tym przypadku również dostaniemy informację na e-mailu z 3-miesięcznym wyprzedzeniem. Natomiast jeśli jest się subskrybentem Google One (bez zaległych płatności ani przekroczonych limitów) to konto będzie uznawane za aktywne.

Ela Sikora

Studentka dziennikarstwa na UMK. Interesuje się japońską kulturą, fantastyką oraz superbohaterami.